Doma Novice Koledar

Koledar

Mar
20
pet
Inkontinenca – kako jo obvladati?
Mar 20 @ 19:00 – 20:00

V petek ob 19. uri bo v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja predavanje z naslovom Inkontinenca – kako jo obvladovati. Z urinsko inkontinenco oz. nehotenim uhajanjem urina se v svojem življenju sreča okoli 15 % prebivalstva, kar 70 % pa zaradi tega nikoli ne obišče zdravnika. Tako urinska inkontinenca predstavlja pereč problem, saj se osebe zaradi pogostih odhodov na stranišče in uhajanja urina odmaknejo iz družbe in se začnejo zapirati vase. Na predavanju vam bo Staša Matjaž, holistična nutricionistka, poskušala odgovoriti na mnoga vprašanja in pomagala najti rešitve.

Apr
13
pon
Znanje, ujeto v knjigah. Predavanje: Trajno odpravite depresijo in različne strahove z metodo EFT
Apr 13 @ 19:00 – 20:00
Maj
18
pon
Teden vseživljenskega učenja – Moj čudoviti vrt (predavanje Nataše Škofic Krajnc)
Maj 18 @ 10:00 – 11:00

V sklopu Tedna vseživljenjskega učenja bo v ponedeljek ob 10. uri na Ljudski univerzi Tržič predavanje Nataše Škofic Kranjc, Moj čudoviti vrt. Vrtnarjenje je res zelo prijeten konjiček in kdor prične vrtnariti, bo za vedno vrtnar. Vrt ni le prostor za pridelavo zelenjave, temveč tudi za rekreacijo, počitek in za uživanje v pogledih na rezultate svojega dela. V vrtu navajamo otroke na ljubezen do narave, zaposlimo jih z majhnimi vrtnimi opravili, sami lahko v lončke sejejo različne vrtnine in cvetlice ter opazujejo »čudež narave« od semena do rastline.

Teden vseživljenskega učenja – Pametni potrošniki – pametni nakupi (predavanje Boštjana Okorna)
Maj 18 @ 20:00 – 21:00

V Tednu vseživljenjskega učenja (TVU) vas skupaj s koordinatorko prireditev Ljudsko univerzo Tržič Knjižnica dr. Toneta Pretnarja ob 20. uri vabi v večnamenski prostor knjižnice na predavanje z naslovom Pametni potrošniki – pametni nakupi. Kateri sadni jogurt izbrati oz. ali je to sploh zdrava izbira? Katere informacije upoštevati ob nakupu pralnega stroja ali kakšnega drugega izdelka – bleščeče obljube iz oglasov ali rezultate neodvisnih testiranj potrošniških organizacij? Odgovore na ta in številna druga vprašanja bo podal Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije. Le ta izdaja poznano revijo VIP – varstvo in vzgoja potrošnikov. Pridite in izvedeli boste, zakaj se splača upoštevati prave informacije, rezultat se navsezadnje lahko pozna ne le v vaši denarnici, ampak lahko tudi na vašem zdravju.

Maj
19
tor
Teden vseživljenskega učenja – Aerobika možganov (predavanje Petre Čelik)
Maj 19 @ 10:00 – 11:00

Na Ljudski univerzi Tržič bo v torek ob 10. uri predavanje z naslovom Aerobika možganov. Petra Čelik vas bo popeljala od možganov do spomina. Spoznali boste delovanje možganov in spomina ter se seznanili o bolezenskih spremembah v možganih. Po predavanju bo tudi delavnica, kjer bodo udeleženci naredili nekaj vaj za posamezne možganske centre

Teden vseživljenskega učenja – Potopisno predavanje Anje Kopina “Po balkanu”
Maj 19 @ 15:00 – 16:00

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja bo v torek ob 10.30 v Domu Petra Uzarja oziroma ob 15. uri na Ljudski univerzi Tržič potopisno predavanje Anje Kopina. Predavateljica bo predstavila potovanje po Balkanu: po Srbiji, Črni Gori, Bosni in Hercegovini ter Hrvaški. Predavanje bo podprto s fotografijami in zgodovinskimi dejstvi.

Maj
20
sre
Teden vseživljenskega učenja – Zdrav duh v zdravem telesu z Iris Šober
Maj 20 @ 10:00 – 11:00

Na Ljudski univerzi Tržič se lahko prav tako v sredo ob 10. uri udeležite delavnice Iris Šober na temo Zdrav duh v zdravem telesu. Udeleženci boste spoznavali sprostitvene metode in tehnike dihanja v kombinaciji joge in pilatesa.

Maj
22
pet
Teden vseživljenskega učenja: Gozdna terapija ; Predavanje Tannje Yrske
Maj 22 @ 9:00 – 10:00

Na temo Gozdna terapija bo na Ljudski univerzi Tržič v petek ob 9. uri predavala Tannja Yrska. Gre za druženje v gozdu z namenom, da poglobimo čutenje sebe in s tem narave. Odgovarjali si bomo na vprašanja, kako učinkovito najti v sebi mir, navdih ter bivati v svoji resnični naravi. Sprehod v gozdu nad Ljudsko univerzo Tržič bo trajal približno tri ure.

Maj
25
pon
Pričevanja o življenju tržiških baronov Bornov – predavanje dr. Bojana Knifica
Maj 25 @ 17:00 – 18:00

Na Ljudski univerzi Tržič bo 25. maja ob 17. uri predavanje Pričevanja o življenju tržiških baronov Bornov dr. Bojana Knifica. Dr. Knific bo predaval o družini Born, ki je tesno povezana s tržiško občino. Baron Karl Born je bil pravnomočno lastnik več kot 3600 hektarjev gozdov, kar pomeni tretjino vseh gozdov v današnji občini Tržič in četrtino celotne površine občine. Imel je tri hčere: Maria Renata Ludowika Schlosser, Maria Louise Hedwig de Peič in Elisabeth Maria Antonia Born Ortner, ki so v denacionalizacijskem postopku dobile v naravi povrnjeno posest. Lepo vabljeni.

Maj
26
tor
Kompetence za življenje – Predavanje Iris Šober
Maj 26 @ 17:00 – 18:00

Na Ljudski univerzi Tržič bo v torek, 26. maja ob 17. uri predavala Iris Šober o kompetencah za življenje. Čisto vsak trenutek hote ali nehote, zavedno ali nezavedno s svojim vedenjem nekaj sporočamo. Za uspeh in zadovoljstvo v življenju so zato ključne kompetence v komunikaciji, ki pa se jih da naučiti in izboljšati na različnih nivojih. Na delavnici boste spoznavali osnove retorike, trike za premagovanje treme, odprli kakšno zanimivo debato, se učili bolj samozavestno komunicirati ter učinkovito predstaviti samega sebe in svoje prednosti na področju trga dela. Delavnico bosta vodili komunikologinja in pedagoginja Iris Šober ter socialna delavka Monika Valjavec iz Alteršole.