Doma Novice Koledar

Koledar

Okt
18
pet
Koncert cvetje v jeseni s Tanjo Zajc Zupan @ Kulturni dom Križe
Okt 18 @ 19:00 – 20:00

Vstopnice: TPIC Tržič

Otvoritev žurerske sezone z Mambo kings
Okt 18 @ 21:00 – Okt 19 @ 3:00

VABLJENI NA PRIČETEK ZIMSKE ŽURERSKE SEZONE Z NAJBOLJŠO SKUPINO MAMBO KINGS KI BO

DNE 18.10.2013 OD 21:00 URE DALJE

VROČE HOSTESE….

ZANIMIVE NAGRADE….

VEČ INFORMACIJ SLEDI KMALU

VAŠA EKIPA THE OLD ENGLISH HOUSE TRŽIČ

Okt
19
sob
Zgodba o Leyli
Okt 19 @ 18:30 – 21:30

PLESNA PRODUKCIJA KUD LEYLI

– SOBOTA, 19. 10. 2013 V KULTURNEM CENTRU TRŽIČ:

OB 18:30 (otroško-mladinska predstava)

OB 20:00 (predstava odraslih plesalk Leyli)

Z dogodkom bomo praznovali 5-letnico KUD-a Leyli. Zgodbo našega društva si boste lahko ogledali tako na odru kot preko tiskanega in foto materiala razstavljenega v preddverju Kulturnega centra Tržič. Preko dveh projektov bomo predstavili razvoj otroških in mladinskih ter odraslih plesnih skupin Leyli. Prikazali bomo najboljše točke preteklih sezon in kot vedno presenetili s tudi povsem novim programom.

VSTOPNICE

– v predprodaji: 8€ (obe predstavi) / 6€ (ena predstava)

– na dan predstave: 10€(OBE PREDSTAVI) / 8€ (ENA PREDSTAVA)

REZERVACIJA IN NAKUP

pri nastopajočih, na 040/865-362, na leyli.orient@gmail.com, zadnji teden pa v TPIC Tržič

Prireditev so omogočili: Občina Tržič, JSKD Tržič, ZKO Tržič

Dec
7
sob
Slavnostna akademija ob občinskem prazniku @ Kulturni center Tržič
Dec 7 @ 19:00 – 21:00

Slavnostna akademija ob občinskem prazniku s podelitvijo občinskih priznanj.

Jan
17
pet
Dobrodelni koncert; Rokometni klub Naklo Peko Tržič
Jan 17 @ 19:00 – 20:00

Rokometni klub Naklo – Peko Tržič vabi vse ljubitelje rokometa in dobre glasbe na dobrodelni koncert, ki bo v petek 17. januarja 2014, ob 19. uri v Dvorani tržiških olimpijcev. Nastopili bodo: Rok’n’ band, Alenka Godec, Romana Krajnčan, Tamburaški orkester Kranj in Tomaž Ahačič, Ansambel Zarja, Obvezna smer, Strmina, ans. Maj, ans. Zajc, plesalka Eva
Pirnat, Kranjske mažoretke, za smeh pa bo poskrbel Boštjan Meglič – Peška. Izkupiček koncerta je namenjen Rokometnemu klubu Naklo – Peko Tržič. Za dodatne informacije v zvezi z Rokometnim klubom Naklo – Peko Tržič vam je na voljo predsednik kluba g. Erih Žnidaršič na telefonski številki 040/430-790, v zvezi s samim koncertom pa vam informacije z veseljem posredujejo v Agenciji Media butik, na telefonski številki 051/697-736. Vstopnice po 10 EUR so v predprodaji na naslednjih prodajnih mestih: TPIC Tržič, Bar Košuta Križe, KGZ Sloga Kranj Primskovo in 1 uro pred
koncertom.

Mar
11
tor
Gregorjevo – “Vuč u vodo” sprevod in spuščanje gregorčkov @ Atrij Občine Tržič in na nabrežini Tržiške Bistrice
Mar 11 @ 16:00 – 17:00

Vabljeni na predvečer sv. Gregorja, torej v torek na tradicionalno etnografsko prireditev » Vuč u vodo«. Ob 16. uri vabljeni v Kurnikovo hišo na ustvarjalne delavnice, kjer bodo otroci ob pomoči mentorja in staršev izdelovali etnološke »Gregorjeve peharčke« iz naravnih materialov, ki so jih uporabljali v starih časih. Kasneje bodo na ogled postavili razstavo Gregorčkev in seveda zanimivosti, ki jih pod skodlasto streho skriva Kurnikova hiša. Od 17.30 naprej pa se bodo v atriju Občine Tržič zbirali »gregorčki«. V mraku bodo v »gregorčkih« zagorele lučke, pot do reke pa bodo osvetlile bakle. Otroci, starši in vsi ostali bomo krenili do brega Tržiške Bistrice pri Kulturnem centru Tržič in naše hiške spustili po vodi; tako bomo simbolično »vrgli vuč u vodo«. Za posebno vzdušje bodo s kresom poskrbeli gasilci PGD Tržič, učenci Osnovne šole Križe pa bodo zavihteli prave goreče brezove metle. V bližini bo gregorjeva tržnica s ponudbo tradicionalnih peharčkov, gregorjevih napitkov in peciva. Med 18.00 in 19.30 bo zaradi prireditve veljala popolna zapora Šolske ulice in Partizanske ceste ter delna zapora Cankarjeve ceste v Tržiču. Vse udeležence v prometu naprošamo za upoštevanje navodil rediteljske službe.

Ko se ptički ženijo …Tržiška šega “vuč u vodo” je eden najlepših in najtežje pričakovanih dogodkov v koledarskem letu. Šego obujamo 11. marca, na predvečer sv. Gregorja. Gre za večstoletni tržiški običaj, ki je v preteklosti živel med domačimi čevljarji. Na ta dan so namreč v svojih delavnicah prenehali z delom pri luči. Čevljarski vajenci so svoje mojstre prosili za dovoljenje izdelati hišice med “šihtom” (delovnim dnem). Vsak vajenec je zgrabil najbližji “camboh” (pehar ali košaro), ga napolnil z oblanci, vse skupaj pomešal z močnim lepilom, zažgal in pehar spustil po vodi. Ker čevljarskih vajencev v Tržiču ni več, to šego obujajo otroci tržiških vrtcev in šol. Na predvečer Gregorjevega se zberejo in spustijo hišice po Tržiški Bistrici. Program popestri večdnevna razstava gregorčkov tržiških otrok in številni spremljevalni dogodki.

Sep
7
ned
47. Šuštarska nedelja @ Tržič
Sep 7 @ 8:00 – 19:00

Šuštarska nedelja
Na angelsko nedeljo vsako leto
nadene trg obleko si semanjo.
Vse, kar po njem vrvi, je kot ujeto
v skrivnostno zapeljivo prodajalno,
kjer se pretaka s prazničnim žvenketom
denar iz žepov v sejemske blagajne.
Poješ bržole, jih zaliješ z vinom
in kupiš čeveljce za vso družino!
(Dr. Tone Pretnar: Ob sotočju Bistrice in Mošenika: Tržič v
100 slikah in 100 oktavah.
Radovljica: Didakta, 2008)
Šuštarska nedelja vabi v Tržič
Na angelsko nedeljo, prvo nedeljo v septembru, tržiške
ulice oživijo in v mesto pod Karavankami privabijo veliko
obiskovalcev.
Šuštarska nedelja se je razvila iz tržiških sejmov. Tržič je
leta 1492 dobil trške pravice za prodajo vina, živine in
železnih izdelkov. Tako so se v mestu tedensko in tudi
letno vrstili sejmi, med katerimi je bil najpomembnejši
sejem kmečkih izdelkov na angelsko nedeljo (prva nedelja
v septembru).
Šuštarska nedelja že dolgo ni več samo semenj, temveč
mesto obrti, nakupov, športa, zabave, nagradnih iger,
izobraževanja in veselja, vse v duhu preživeti dan prijetno
in koristno.
Največ obiskovalcev seveda privabijo ugodni sejemski
nakupi s ponudbo na številnih stojnicah. Pristen stik in
barantanje s prodajalci na stojnicah je vedno prijetna
izkušnja za kupce.

6. festival tržiških bržol @ Atrij Občine Tržič (na parkirišču tržnice in pri Občini Tržič)
Sep 7 @ 11:00 – 12:00

Festival tržiških bržolje celodnevna kulinarična prireditev, ki običajno poteka junija vokviru tržiških poletnih prireditev ali pa po novem tudi v času Šuštarske nedelje. Namen festivala, ki ga Turistično društvo Tržič
s pomočjo Občine Tržič organizira od leta 2009, je promocija kulinarične dediščine Tržiča, saj je v celoti posvečen edinstveni kulinarični posebnosti tržiškim bržolam. Tradicija kuhanja bržol naj bi segala v 17. stoletje. Že znameniti Janez Vajkard Valvasor je pisal o vzreji ovac, o nogavičarski obrti in o laneno-volnenem blagu imenovanem mezlan, ki se je izdelovalo v Tržiču. Za pletenje in tkanje so Tržičani uporabljali
volno, ovčje meso pa so uporabili za ovčjo obaro – bržole.
Praženemu in dušenemu mesu so dodali »gvirce«: veliko vejic šetraja, lovor, brinove jagode, celi črni poper, česen, čebulo in korenček.
Program festivala je zanimiv. Številne kuharske ekipe tekmujejo, kdo bo skuhal najokusnejše bržole v kotličku na odprtem ognju. Najmlajši ustvarjajo v delavnicah in sodelujejo na likovnem natečaju na temo ovac.

Dec
31
sre
Veseli december: Silvestrovanje za otroke
Dec 31 @ 15:00 – 18:00

Tudi letos bodo v Tržiču v novo leto prvi zakorakali najmlajši. Veliko otroško silvestrovanje za otroke bo trajalo od 15. do 18. ure in v tem času bomo z vrsto zanimivih dogodkov poskrbeli, da bo zadnji dan v letu res nepozaben. Nastopila bo Melita Osojnik, pa Snežna kraljica, na ogled bo Igra o ledeni deželi v izvedbi KUD Kruh Križe, v spremstvu tržiških godbenikov nas bo obiskal dedek Mraz. Pelo in plesalo se bo vse do vrhunca, ko bomo skupaj odštevali zadnje minute koledarskega leta in nazdravili z otroškim šampanjcem. Tudi škratje bodo tam in bodo razdeljevali sladka presenečenja in darilca, ki so jih pridno izdelovali v svoji tovarni daril.

Veseli december: Silvestrovanje za odrasle
Dec 31 2014 @ 22:00 – Jan 1 2015 @ 2:00

Vroče, kaj vroče, ognjeno silvestrovanje za odrasle se bo pričelo ob 22. uri. Ognjena princesa Maša Trček nas bo s plesom popeljala v orientalski svet, od koder bomo z Ognjenimi muzikanti in njihovim raznovrstnim repertoarjem nadaljevali popotovanje po svetu. Malo pred polnočjo bomo prispeli v sosednjo Italijo, saj bo v vlogi slavnega italijanskega tenorista nastopil Tomaž Ahačič- Fogl. Z Ognjenimi muzikanti bomo z zabavo nadaljevali vse do druge ure zjutraj. Preživite najdaljšo noč v Tržiču tudi vi!