Doma Novice Koledar

Koledar

Maj
23
pon
Pregledna likovna razstava: Na/po stopnicah @ Galerija Paviljon
Maj 23 – Jun 11 (cel dan)

Kulturno društvo tržiških likovnikov vabi na odprtje pregledne likovne razstave, od 18. maja do 12. junija v galerijo Paviljon.

Dvojezična razstava: Tihotapljenje čez Karavanke / Schmuggeln über die Karawanken
Maj 23 @ 8:00 – Maj 27 @ 0:00

Meje na razstavi predstavljenega območja so se stalno spreminjale, s tem pa tudi zakoni in predpisi o čezmejnem prenašanju blaga. Kljub vsem omejitvam in kontrolam so si predvsem obmejni prebivalci vedno znali priskrbeti vse, kar so potrebovali za vsakdanje življenje. Čeprav po zakonu med tihotapljenje spada vsako nedovoljeno čezmejno prenašanje blaga, pa so ljudje vedno zelo dobro ločevali med tihotapljenjem za lastne potrebe in tihotapljenjem z namenom zaslužka. Avtorico Ireno Destovnik so zanimali predvsem tisti, ki so tihotapili, “šmuglali” oziroma “švercali” za svoje lastne potrebe; v vseh časih in krajih so zaradi svoje iznajdljivosti veljali za nekakšne junake; zgodbe o njihovih podvigih se še vedno ustno prenašajo iz roda v rod. Razstava je v sklopu projekta CarinthiJA 2020 nastala s sodelovanjem SPD “Zarja” iz Železne Kaple, Centra Rinka iz Solčave, KUD Jezersko in Tržiškega muzeja. Razstava bo na ogled do 27. 5. 2022.

Maj
27
pet
Filmski dopoldan
Maj 27 @ 10:00 – 23:59

Ogled dokumentarnega filma o Ivu Kokalju iz cikla Filmskih portretov tržiških ljubiteljskih kulturnikov o Ivu Kokalju

Glasbeni večeri v tržiškem muzeju: Irena Yebuah Tiran in Eva Hren
Maj 27 @ 20:00 – 23:59

Z veseljem napovedujemo Glasbene večere v Tržiškem muzeju 2022, ki jih za vse ljubitelje dobre glasbe že osmo leto zapored pripravlja Tržiški muzej v sodelovanju s programsko vodjo Romano Krajnčan in podporo Občine Tržič. Glasbene večere v Tržiškem muzeju bosta otvorili vrhunski, temperamentni in lepi glasbenici Irena Yebuah Tiran in Eva Hren. Pripravili sta bogat program, na katerem bomo slišali slovenske in španske ljudske pesmi. Mezzosopranistka Irena Yebuah Tiran je z odliko diplomirala na salzburškem Mozarteumu, kjer je uspešno zaključila tudi podiplomski študij – smer samospev. Izpopolnjevala se je pri sloviti sopranistki Grace Bumbry. Debitirala je v ljubljanski Operi, poleg tega pa je sodelovala tudi z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Bavarskim radijskim orkestrom, ansamblom Recherche, ansamblom Klangforum … Kot članica vokalnega ansambla Nova na Dunaju je nastopila na festivalih v Salzburgu, Bregenzu, Styriarte, Wien Modern… Nastopila je tudi v Beriovi Sinfoniji za 8 solistov in orkester z Dunajskimi Filharmoniki ter v praizvedbi Haasove opere Melancholia v pariški Nacionalni operi. Veliko se posveča izvajanju sodobne klasične glasbe. Je tudi članica Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Redno sodeluje z novomeškim Anton Podbevšek teatrom, Studiem XXV in poučuje petje na novomeški glasbeni šoli. Pevka in kitaristka Eva Hren, spada med tiste slovenske glasbenike, ki so zavestno odprti za različne glasbene vplive. Klasično petje je študirala pri Nadici Grozdanovi, jazzovsko petje pa Sheili Jordan, Nancy Marano in pri Cynthi Utterbach ter končala študij kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Andreju Grafenauerju. Nastopa z različnimi glasbenimi zasedbami: Simfoniki RTV- Slovenija, Bigband RTV-Slovenija, Camereta Labacensis, Bigband slovenske vojske ter do leta 2005 kot članica terceta Katrinas. Aktivno nastopa tudi v mjuziklih, izdala je večje število albumov na katerih nastopa predvsem kot pevka z raznimi zasedbami. Večinoma se posveča predelavi ljudskih pesmi v moderne žanre.

Maj
28
sob
Gutenberški dan – ODPOVEDANO
Maj 28 @ 9:00 – 23:59

Vljudno vabljeni na Gutenberški dan, ki bo potekal v soboto, 28. maja na pobočju gradu Alrgutenberg nad Bistrico pri Tržiču. Prireditev, ki bo potekala od 9. do 19. ure, vas bo popeljala v čas srednjega veka. Preizkusili se boste lahko v lokostrelstvu, metu sekir in nožev, v srednjeveških igrah in obiskali kotičke, ki izdajajo najbolj temačne skrivnosti srednjega veka. Prireditev se bo zaključila s koncertom skupine Noreia, ki vas bo popeljala v čas poganskih korenin – čas Keltov in Slovanov. Program:- 9.00 sv. maša v cerkvi sv. Jurija- 10.30 lutkovna predstava Zakleta grajska gospodična- 17.00 koncert skupine Noreia- 19.00 zaključek prireditve- vseskozi: lokostrelstvo, met sekir in nožev, srednjeveške igre, vodeni ogledi… V primeru slabega vremena bodo organizatorji prireditev prestavili na drug termin.

Kriška gora Trail @ start: Zavetišče v Gozdu
Maj 28 @ 9:00 – 23:59

Planinsko društvo Križe vas vabi na 1. Kriška gora trail, ki bo v soboto, 28. 5. 2022. Prijave zbirajo do 15. 5. 2022. Več informacij pa najdete v razpisu: https://www.pd-krize.si/razpis-za-1-kriska-gora-trail Zaradi varnosti tekmovalcev bodo izvedene tudi krajše popolne zapore lokalne ceste JP 928 701 Zg. Vetrno–Gozd v Gozdu in v Prugu med 8.30 in 9.30 in med 11.00 in 13.00.

Maj
29
ned
Grill fest: odprtje piknik sezone z žar mojstri @ pred prenovljenim prireditvenim prostorom BPT
Maj 29 @ 12:00 – 23:59

Sezono žar mojstrov odpiramo v velikem slogu. Vabimo vas, da se udeležite našega 1. Grill festa v Tržiču. Ekipa žar mojstra Jerneja Kamiča vam bo ponudila prave žar specialitete. Nekatere že znane, bolj klasične in nekatere bolj nevsakdanje. Naš veliki piknik bo trajal cel dan, s pomočjo lepega vremena in glasbe bo dan popoln, manjkate samo še vi…lačni? Z vami tudi duo Vagabunda ob 17h. Nedelja, 29.5.2022 od 11h/21h Zunanji prostor prenovljenega večnamenskega objekta BPT, Tržič Vstopnine ni. Dogodek je brezplačen.

Maj
30
pon
Študijski krožek: Medonosne rože
Maj 30 @ 9:00 – 23:59
Jun
1
sre
Koncert učiteljev glasbene šole
Jun 1 @ 18:00 – 23:59
Koncert: Ljubezen ob vsakem koraku @ Kulturni dom Križe
Jun 1 @ 20:00 – 23:59

Društvo plesalk tretjega življenskega obdobja vas v sredo, 1. junija ob 20. uri vabi v Kulturni dom v Križe, na koncert z naslovom Ljubezen ob vsakem koraku.