Doma Novice Šansa – ne katastrofa. Priložnost za Tržič.

Šansa – ne katastrofa. Priložnost za Tržič.

1033
0
Peleti - priložnost za Tržič
Peleti - priložnost za Tržič

POBUDA

Naj na začetku povem, da nisem strokovnjak na tem področju, sem pa uporabnik ogrevanja na biomaso.

Ob gledanju in spremljanju naravne katastrofe, ki je botrovala veliki škodi v gozdovih, sem pomislil… Pomislil sem na to, da lahko poskusimo to nesrečo spremeniti sebi v prid. Priložnost za Tržič!

V čem je stvar?

Vsak dan gledam tovornjake in traktorje, ki odvažajo iz tržiške občine na tone sekancev, ki so osnova za biogorivo (sekanci, peleti, briketi, …). Surovina se odvaža celo v Avstrijo, kjer jo predelajo in nam jo predelano v biomaso po dokaj visokih cenah prodajajo nazaj.

V Sloveniji je vse več posrednikov pri prodaji biomase, ki jo uvažajo iz Bosne, Austrije, Hrvaške in celo iz Rusije.

Po pogovorih v prijateljskih krogih je zaznati, da je tudi v tržiški občini vse več uporabnikov biomase (na Kovorski v Bistrici se že ogrevajo na biomaso). Tržič ima poleg surovine tudi druge pogoje, da bi lahko sami začeli s proizvodnjo izdelkov iz biomase (peleti, sekanci, …). Tržna niša vsekakor je.

Kako?

Razmišljal sem, da bi se uporabniki (pa tudi ostali) združili v nekakšno zadrugo in sami začeli proizvodnjo. K sodelovanju bi povabili strokovnjake, ki jih v občini imamo (mag. Samo Cotelj, …) in bi pomagali pri zagonu take proizvodnje, s katero bi mogoče v začetku pokrivali lastne potrebe, s ciljem, da bi se proizvodnja povečala tudi za prodajo na odprtem trgu.

Kje?

Več kot primerni prostori bi bili v opuščenem BPTju. S časoma bi tam lahko zagnali tudi kurilnico za toplovod, ogrevali bi strnjeno naselje, mestno jedro in tako plinsko napeljavo nadomestil s cenejšim ogrevanjem preko toplovoda.

Kako pa je s sredstvi?

Pridobili bi jih z investitorji, ki bi bili solastniki zadruge. Pozanimati bi se morali, kako je z evropskimi sredstvi (tukaj bi prosil občino za pomoč in svetovanje). Vem, da za lasten potrebe že prodajajo manjše naprave za proizvodnjo domačih pelet. Za začetek bi lahko skupaj kupili nekaj osnovnega oziroma cenovno dostopnega.

Kaj bi pridobili?

Vsekakor bi zagon takega obrata (odvisno od količine predelane biomase) prinesel nekaj prostih delovnih mest, nižje cene proizvodov (transport in vse ostalo povezano z dostavo odpade).

Poleg vsega, pa bi se v okviru zadruge lahko organizirale delovne skupine za čiščenje gozdov, ki so po ledolomu v slabem stanju. Na ta način, bi pridobili kvaliteno surovino in odprle bi se dodatne možnosti za zaposlitev. Vemo, da iz Tržiča in nam okoliških krajev odhaja na delo v Avstrijo kar veliko število gozdnih delavcev. Zakaj jim ne bi omogočili dela doma?

Priložnosti se odpirajo same po sebi, le organizirati se je potrebno. Zanima me vaše mnenje in predlogi.

Ali organiziramo informativni sestanek? Kdo je za, naj piše na mail info@trzic.net, oziroma se nam pridružite v facebook skupini Šansa.

Prejšnji članekNe na roke…
Naslednji članekNasmejani upokojenec