Doma Tržič Zanimivosti Odprta vrata Kurnikove hiše

Odprta vrata Kurnikove hiše

1909
0

Slovenci se v malokateri stvari strinjamo, a gotovo nas je veliko, ki imamo Franceta Prešerna za najpomembnejšega slovenskega pesnika. Podobno velja za Tržičane. Spoštujejo Franceta Prešerna kot pesnika Slovencev in ob njem Vojteha Kurnika, sodobnika Prešerna, ki predstavlja na ravni Tržičanov, kar predstavlja France Prešeren na ravni vseh Slovencev. V spominu ohranjajo njegove pesmi, Zveza kulturnih organizacij Tržič kulturnikom podeljuje priznanja, ki nosijo njegovo ime, o njegovem življenju in delu pa priča Kurnikova hiša, ki stoji v Tržiču.

LR5D__3923

Francetu Prešeren je bilo leta 1826, ko se je rodil Vojteh Kurnik, 26 let. Prešeren mu je predstavljal zgled, dobro je poznal ideje Valentina Vodnika. Vojteh Kurnik je sam zapisal verze, v katerih pravi »moj oča je Vodnik,/ Prešeren pa stric,/ zato sim podpornik/ slovenskih modric«, zato ne čudi, da je v poetičnih izrazih imenovanih pesnikov mogoče najti mnoge stične točke.

Tržiški muzej, ki je lastnik Kurnikove hiše, stavbe, ki je bila v osnovi zgrajena ob koncu 18. stoletja, je ravno v dneh pred letošnjim kulturnim praznikom poskrbel za njeno notranjo preureditev, ki so si jo lahko obiskovalci ogledali prav na letošnji kulturni praznik. Notranjščina hiše je sicer v okviru muzejske predstavitve za javnost odprta že od leta 1972. V njenem pritličju je predstavljena bivalna kultura 19. in prve polovice 20. stoletja, ena od dveh kamer je posvečena predstavitvi dela in življenja Vojteha Kurnika. Na letošnji kulturni dan je bilo v hiši še prav posebej prijetno. Krušna peč je bila zakurjena, dim se je prek oboka črne kuhinje valil do dimnika, obiskovalce so vodili po hiši kustosi in jim ponudili čaj. V hiši je bilo mogoče slišati kak Kurnikov verz, prebrali so tudi nekaj Prešernovih pesmi.

Če ste tokratno povabilo Tržiškega muzeja na brezplačni ogled in čaj prezrli, ne prezrite druge enake priložnosti, ki vam jo sodelavci muzeja ponujajo na tržiški tržni dan, ki bo potekal v soboto, 15. februarja. Med 9. in 13. uro vas s čajem in prijetno besedo pričakujejo v Kurnikovi hiši in Fužini Germovka – v slednji je postavljena nadvse zanimiva instalacija vizualnega umetnika Mateja Andraža Vogrinčiča, ki je ne gre prezreti.

Dr. Bojan Knific