Doma Tržič Dogodki Gorenjska plaža, 17. junij 2014

Gorenjska plaža, 17. junij 2014

2196
0
Serija prispevkov o tržiškem bazenu na našem portalu je končno dobila drugačen naslov – Gorenjska plaža. Sedaj tudi uradno z uporabnim dovoljenjem.
Več pa v spodnjem sporočilu za javnost.
[lightbox link=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/UHR_9999_2.jpg” thumb=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/UHR_9999_2-940×626.jpg” width=”940″ align=”center” title=”UHR_9999_2″ frame=”true” icon=”image” caption=””]
Tržič v tem mesecu odpira Gorenjsko plažo, sodobno opremljen večnamenski kompleks, ki bo obogatil turistično ponudbo mesta, hkrati pa nudil vsem generacijam Tržičank in Tržičanov ter ostalim obiskovalcem koristno in zabavno preživljanje prostega časa. Na dopoldanski novinarski konferenci so župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, odgovorni projektant Uroš Birsa iz podjetja API ARHITEKTI d. o. o. in Jernej Mrak, pomočnik direktorja jeseniškega podjetja Kovinar Gradnje ST, ki je bil glavni izvajalec del na objektu, predstavili novo gorenjsko turistično atrakcijo, ki se v večjem delu financira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Ta prispeva več kot 2,6 mio eurov, država bo primaknila 0,4 mio eurov, iz proračuna Občine Tržič pa so zagotovljena sredstva v višini nekaj manj kot 1,3 mio eurov. Površine bazenov so povsem primerljive z nekdanjim bazenom, ki je po vodnih površinah meril okoli 1.080 m2, nov kompleks pa meri 974 m2. V bazenu bo voda ogrevana do 26 stopinj C s pomočjo solarnih panelov, ki prekrivajo celotno zgradbo na »Gorenjski plaži«. Za igrivost v vodi bo z divjo reko in masažnimi stoli poskrbljeno v polkrogih, bolj športnim plavalcem pa je namenjen 50 m bazen. V sklopu kompleksa sta še prireditveni prostor za kulturne in družabne prireditve, ki sprejme 250 obiskovalcev in sodoben gostinski objekt s 120 sedeži, z možnostjo dostopa za bazenske in zunanje obiskovalce, ki pa v letošnji sezoni še ostaja zaprt. Občini Tržič namreč kljub večkratnim poizkusom ni uspelo pridobiti ponudbe gostinca. Včeraj je objekt dobil tudi uporabno dovoljenje, tako da se bodo prvi kopalci v bazenih lahko kopali že ta konec tedna. Uradno odprtje z veliko zabavo in znanimi obrazi bo v petek, 25. julija 2014, ob 19. uri.

“Vhod v naše mestno jedro samo potrjuje in nadgrajuje tisto, za kar smo se nekaj zadnjih let trudili. Zadovoljstvu in motivaciji občank in občanov vseh generacij je namenjen komplet projektov, ki so že uspešno izvedeni. Mednje sodijo tri tematske poti; Rožnovenska, Pot treh zvonov ter razgledna učna pot od Čadovelj do Doline v Dovžanovi soteski. V ta sklop uvrščamo tudi dograditev najlepše koče v tem delu Karavank na Zelenici, brezplačen internet v mestnem jedru, prenovljene muzejske zbirke in celostno grafično podobo, ki jo sedaj nadgrajujemo v zgodbi Gorenjske plaže. Tržič si težko predstavljamo brez bazena, saj smo z njim živeli od leta 1961. V tem mestu je marsikaj propadlo, z leti smo ta trend uspeli ustaviti in veseli me, da je Tržič z Gorenjsko plažo dobil vsebino in prostor, ki bo bogatil turistično, rekreativno in kulturno življenje v kraju. Tudi tisti, ki so bili v začetku skeptični do tega, v treh četrtinah z evropskimi sredstvi financiranega projekta, so spremenili stališče. To naše mesto imamo radi in zaslužimo si tudi lep vhod v kraj, v katerem smo doma,” pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic.

Občina Tržič je po sprejetem sklepu Občinskega sveta Občine Tržič (april 2011) v maju 2011 podpisala pismo o nameri s takratnim lastnikom letnega kopališča, Splošnim športnim društvo Tržič, o prenosu kopališča na Občino Tržič in posodobitvi celotnega območja, v kolikor se uspešno pridobijo evropska nepovratna sredstva. V oktobru 2011 se je projekt s potrditvijo Občinskega sveta prvič uvrstil v proračun Občine Tržič. Z javnim naročilom je bilo za projektiranje izbrano podjetje API ARHITEKTI d.o.o, s katerim je bila v juniju 2012 podpisana pogodba. Občina Tržič je v oktobru 2012 na Upravno enoto Tržič vložila vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja. To je bilo izdano decembra 2012. Občina Tržič je v decembru 2012 oddala vlogo za sofinanciranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Občinski svet je istega meseca potrdil proračun Občine Tržič, kjer je bila celotna vrednost projekta (nakup zemljišč, projektiranje, gradnja, nadzor nad gradnjo, idr.) ocenjena na 3.748.080,21 EUR (z DDV). V mesecu aprilu 2013 je bil Občini Tržič vročen sklep o sofinanciranju projekta iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v višini 2.686.763,69 EUR. Občina Tržič je v aprilu 2013 oddala še vlogo za sofinanciranje investicij po 23. členu Zakona o financiranju občin (ZFO-1) v višini 398.522,43 EUR. Septembra 2013 so zabrneli stroji na gradbišču, porušili star bazen, ki je kljuboval času polnih pet desetletij in začeli graditi nov, sodoben turistično – kulturni center. V petek, 25. julija 2014 odpiramo vrata Gorenjske plaže.

Kljub večkratnim poizkusom (objavi javnega razpisa za zbiranje nezavezujočih ponudb, javnega zbiranja ponudb ter javne dražbe) Občina Tržič še ni prejela ponudbe za najem gostinskega dela objekta. Slaba izkušnja z iskanjem najemnika, ki bi dokončal celotni del gostišča v lanskem letu, je spremenila načrte. V proračunu je občina za letošnje leto tako zagotovila dodatna sredstva za dokončanje gostinskega dela do pete podaljšane faze in načrtuje oddati lokal interesentu, ki bo s svojimi načrti doprinesel k skupni dolgoročni rešitvi. Občina bo za letošnje leto poskrbela za gostinsko ponudbo na bazenski ploščadi in v sodelovanju z občinskim podjetjem Bios d. o. o. zagotovila pomični objekt, kjer bodo postregli s hladno pijačo in pripravljenimi prigrizki. Prav tako bodo na voljo senčniki in ležalniki.

Tržič si težko zamišljamo brez kopališča. V minulih petdesetih letih so ga obiskale generacije plavalcev od blizu in daleč, glas o prijaznosti osebja in čistoči bazena se je širil preko meja. Nov, sodobnejši objekt bo popotnikom že ob vstopu v Tržič nudil svet nepozabnih vodnih doživetij, jih navdušil z domačo kulinariko in bogato kulturno-glasbeno vsebino. Nedvomno gre izkoristiti prednosti, ki so dane Silvestrovanje v Tpic Tržiču. Od glavnega mesta je Gorenjska plaža oddaljena samo 45 km, od mednarodnega letališča Brnik 20 km, sosedje Avstrijci pa so v Tržiču po dvanajstih prevoženih kilometrih.

“Turizma se z veliko dobre volje in optimizma pravzaprav šele učimo, a verjamemo, da bosta naš trud in bogastvo, ki vam ga želimo razkazati, poplačala vaše zaupanje,” je v uvodniku prvega tržiškega turističnega vodnika Po Tržiču in okolici, ki je izšel letos spomladi, zapisal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic. Večnamenski center za aktivno preživljanje prostega časa – Gorenjska plaža – zagotovi sodi med pomembne turistične objekte, ne samo Tržiča, pač pa celotne Gorenjske in Slovenije.
NextGEN gallery is not installed/inactive!
Prejšnji članekFOTO: sprehod po Dovžanovi soteski
Naslednji članekRazstava Jureta Smoleja