DomaNoviceTržiške noviceGregorjevo 2015

Gregorjevo 2015

2013
0

12. marca goduje Sv. Gregor, znan kot prinašalec luči. Ta svetnik, rojen okoli leta 540 v Rimu, je vpeljal nov koledar, ki se po njem tudi imenuje gregorjanski. Gregor Veliki je veljal za idealnega papeža in cerkvenega učitelja.
Naše babice so govorile, da se na ta dan pričnejo ptički ženit. Stari običaj namreč pravi, da so se dekleta nekoč na gregorjevo ozirala v nebo. Prva ptica, ki jo je dekle videlo, je seveda naznanila, kakšen bo njen mož.
V Tržiču na predvečer praznika TD Tržič ohranja običaj spuščanja hišic (imenovanih “gregorčki”) v vodo. Po starih šegah namreč na ta dan Sv. Gregor “vuč v vodo vrže”. V Tržiču ima ta običaj dolgo tradicijo in sega še v čase, ko ljudje še niso poznali elektrike in so obrtniki delali ob sveči. Sveti Gregor pozdravlja sonce in pomlad, ki je prinesla preobrat v življenju obrtnikov, saj pri svojem delu niso več potrebovali svetilke imenovane “vuč na gauge”. Z metanjem različnih gorečih predmetov v Tržiško Bistrico so pozdravili prihod sonca in pomladi. Tržiški šuštarji so nekoč na ta dan pozabili na delo in odšli na ptičjo svatbo.
Letos so pri pripravi Gregorčkov sodelovali učenci OŠ Bistrica s podružnično šolo Kovor, Tržiški muzej in občina Tržič. Prireditev, ki se jo je udeležilo veliko število obiskovalcev, je odlično uspela.