Doma Novice Otvoritev razstave: Emerik Zelinka, oče Cockte

Otvoritev razstave: Emerik Zelinka, oče Cockte

3281
0

V galeriji Atrij Občine Tržič so v četrtek, 8. oktobra 2015, odprli razstavo Emerika Zeline, očeta Cockte. Na razstavi sta sodelovala sin Janez Zelinka in hči Katja Zelinka Škerlavaj.

Emerik Zelinka se je rodil 1913 in je že pred drugo svetovno vojno delal v družinskem podjetju, ki ga je ustanovil njegov oče Emerik starejši. Podjetje se je ukvarjalo s proizvodnjo žganja, likerjev, vin in sadnih sirupov. Zaradi očetove zgodnje smrti je bila mama Alojzija prisiljena pridobiti soglasje za vodenje podjetja. Kot najstarejši sin je zato že zgodaj začel pomagati mami. Na začetku so bila to enostavna opravila, pozneje pa vse bolj zahtevna. Nabavljal je surovine, prodajal izdelke in se ob delu in knjigah izučil izdelovati recepture.

Leta 1948 se je Emerik zaposlil v Slovenija vinu. V podjetju so za poznali tudi kot sposobnega tehnologa, zato mu je direktor Ivan Deu leta 1952 zaupal izdelavo prve gazirane brezalkoholne pijače, ki naj bi bila podobna Coca-Coli. Na osnovi obsežne študije je Emerik Zelinka izdelal končno recepturo za Cockto iz šipka, limone in naravnih zelišč. Delo je bilo končano februarja 1953. Ker pa zima ni bila najboljši čas za promocijo nove osvežilne pijače, so se kljub vsemu odločili, da bi bili lahko smučarski skoki v Planici pravi trenutek za začetek le-te.

Projekt celostne grafične podobe Cockte je izdelal družinski znanec, prof. Sergej Pavlin. Oblikoval je logotip, stekleničko, zložljivo kartonsko embalaži, kombinezone za hostese in poslikavo kamionov – potujočih bifejev.

Kot zanimivost lahko napišemo tudi, da je bil Emerik navdušen motorist in je sodeloval tudi na motorističnih dirkah na Ljubelj.

Prejšnji članekPožar: Gospodarsko poslopje v Podljubelju (oktober 2015)
Naslednji članekPredstavitev plesne kulture Tržiča