Doma Novice Tržiške novice Anka in Miro Hrast prejela priznanje Občine Tržič

Anka in Miro Hrast prejela priznanje Občine Tržič

800
0

Foto:Luka Rener

Občina Tržič 12. decembra praznuje občinski praznik. Zato je v Kulturnem centru Tržič na večer 10. decembra 2016 potekala slavnostna akademija. 
Ob občinskem prazniku je, kot vsako leto, najzaslužnejšim posameznikom in ustanovam župan mag. Borutu Sajovic podeljeval občinska priznanja. Francoska veleposlanica pa je županu podelila visoko francosko odlikovanje Viteza nacionalnega reda za zasluge. Zbrane je nagovoril predsednik Državnega zbora RS dr. Milan Brglez. 
Priznanje za dolgoletno delovanje društva je prejelo tudi Avto moto društvo Tržič, za prispevek pri pozitivnem oblikovanju prometne kulture in vloge pri izobraževanju članstva in voznikov ter izvedbi tradicionalnih hitrostnih avtomobilskih in motociklističnih dirk, Hrastovega memoriala, na Ljubelju v septembru 2016. 
Anka in Miro Hrast sta prejela priznanje Občine Tržič za dolgoletno ljubiteljsko delo v AMD Tržič in izjemen prispevek pri ohranjanju tradicije moto športa v Tržiču. 
Priznanje posadki 87, Anki in Miru Hrastu, je bilo podeljeno na predlog Ekipe Boruta Sajovica in Dušana Bodlaja.
Posadka 87, tekmovalno motorno kolo, starodobnik s prikolico BMW R 75, letnik 1939 in njegov lastnik in sovoznica, že vrsto let navdušujejo ljubitelje moto športa. Zadnjih dvajset let je posadka ikona gorske preizkušnje, Hrastovega memoriala. 
Motorno kolo je bilo last očeta prejemnika priznanja, pokojnega Mirka Hrasta, legendarnega tržiškega dirkača. Svojo zadnjo tekmo državnega prvenstva je odpeljal leta 1963 v Beogradu. Takrat je njegov BMW nosil številko 87. Zato je številko njegov naslednik, sin Miro Hrast, ohranil vse do današnjih dni. 
Mirko se tudi v častitljivi starosti, pri 84. letih, ni ustrašil strme in zavite, stare ljubeljske makadamske ceste. Leta 1995 se je udeležil dirke skupaj s sovoznikom, sinom Mirom. Naslednje leto je Mirko žal umrl, AMD Tržič pa je gorsko moto preizkušnjo poimenoval po njem. 
Od leta 1996 je prikoličar s številko 87 nepogrešljiva atrakcija dirke. Voznik prikoličarja je zadnjih dvajset let Mirkov sin Miro. Od leta 1999 pa obiskovalcem gorske preizkušnje s svojim pogumom in vratolomnimi nagibi iz prikolice jemlje dih Mirotova soproga Anka. 
Anka in Miro Hrast nista samo srčna tekmovalca, pač pa tudi nepogrešljiva pri delu AMD Tržič, še posebej pri pripravi proge in organizaciji tekmovanj za Hrastov memorial.

Za prejeto priznanje jima izrekamo iskrene čestitke!