Doma Tržič Ljudje Žegnanje konj na Javorniku

Žegnanje konj na Javorniku

1554
0

Tradicija romanja na dan svetega Roka je med ljudmi močno prisotna, še vedno jo ohranjajo v številnih župnijah. Dan po Marijinem prazniku so se konjeniki in konjenice zbrali na planini Javornik, kjer je maševal dr. Silvester Novak – župnik v Lomu pod Storžičem.

Na planini Javornik se je zbralo več kot 10 konjenikov in konjenic. Po maši in blagoslovu ob godu svetega Roka je iz kuhinje zadišalo po bograču, zaigrala je tudi frajtonarca.

Sveti Rok je zavetnik proti kužnim boleznim – še danes pa se mu priporočajo bolniki, ki imajo rane ali pa bolne noge, vedno pa so praznik častili naši gozdarji – golcarji. Značilno podobo ali kip sv. Roka, ko kaže kužno rano na svojem stegnu in mu pes prinaša kruha v gobcu, vidimo na številnih stranskih oltarjih in znamenjih v cerkvah širom Slovenije. Peš je šel iz Francije v Rim. V tistem času je razsajala kuga in sveti Rok je na poti do Rima pomagal v hospicih, ob tem sam zbolel, čudežno ozdravel, odšel domov, a ga tam niso spoznali. Zaprli so ga v zapor, kjer je tudi umrl. Spoznal je, da je potrebno vsak dan posvetiti tudi drugim.

Če proti Tržiču gledamo z zahodne smeri, na primer z Dobrče ali s Huškega polja, se nam pogled skoraj vedno ustavi na zeleni travnati zaplati Javornika, ki je vzhodni sosed Konjščice in Bele peči. Skrit za Storžičem nas čaka, da ga osvojimo.