Doma Tržič Dogodki Zelenica za teorijo in prakso gornikov

Zelenica za teorijo in prakso gornikov

1444
0

Gorniški učni center (GUC) Zelenica, ukoreninili so ga novembra 2011, v na novo zgrajeni koči ta vikend gosti Črnuški alpinistični odsek (ČAO). Tečajnike, mlajše in starejše pripravnike, ki so se odločili za več znanj in varno gibanje v gorah.

[lightbox link=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/IMG_8330.jpg” thumb=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/IMG_8330-620×370.jpg” width=”620″ align=”center” title=”IMG_8330″ frame=”true” icon=”image”]
Zimski vikend je del alpinistične šole, ki so v ČAO začeli lani septembra, sklenili jo bodo aprila letos. Z alpinističnimi inštruktorji, v odseku jih imajo šest, so delali po skupinah na zasneženih pobočjih Zelenice. Trenutno zima zamuja, saj je pot do srednje postaje, zdaj že nekdanje sedežnice, kopna.
Nekaj plazov je že dolgo tega zdrselo v zeleniški kotel, trenutne razmere so primerne za izvedbo učenja v naravi. Učili in ponavljali so veščine zimske tehnike, ustavljanja s cepinom, izdelovanja sidrišč, varovanja na telo. Nič manj ni bilo pridobivanje znanj iz lavinske tehnike. Uporaba lavinskih žoln, iskanj z njimi v plazovini in sondiranje z lavinskimi sondami. Pred vsem tem so najprej naredili prereze snežne odeje, kjer so ugotavljali lanske in letošnje plasti snega in njihovo karakteristiko. S posebnimi merilniki na snežnih lopatah lahko poznavalci vidijo in presodijo, ali jim trenutna snežna odeja omogoča varno gibanje.
ČAO bodo zimski vikend sklenili v nedeljo s plezanjem v grapah.

[lightbox link=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/IMG_8362.jpg” thumb=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/IMG_8362-620×334.jpg” width=”620″ align=”center” title=”IMG_8362″ frame=”true” icon=”image”]
Danes je v GUC Zelenica prišla še skupina, ki se je za tečaj zimskega gorništva prijavila vodniškemu odseku PD Tržič. Dobrodošlico jim je izrekel Stanko Koblar, vodja in gospodar Doma na Zelenici, ki je pozimi odprt ob vikendih.
Vodja tečaja sta inštruktorja planinske vzgoje, tržiška gorska reševalca, Jože Rožič in Primož Štamcar. Tečajniki bodo izvedeli vse o uporabi derez in cepinov, lavinskih žoln, sondiranju, opremi za zimske ture in nevarnostih, ki prežijo na obiskovalce pozimi.
V pravih zimah je teh izredno veliko na Zelenici, kamor zdrvijo plazovi z ostenj Begunjščice. Danes je bila nevarnost le – teh, zmerna.

Prejšnji članekPeti pohod v spomin Janku Jermanu – Jančmanu
Naslednji članekFOTO: Nedeljski pohod na stari Ljubelj