Doma Tržič Dogodki Peti pohod v spomin Janku Jermanu – Jančmanu

Peti pohod v spomin Janku Jermanu – Jančmanu

610
0

Včeraj je minilo pet let, kar je po koncu veleslaloma 45. Zlate Lisice, med pospravljanjem RTV opreme, zaradi zastoja srca umrl Tržičan, Janko Jerman – Jančman. Tržiški gorski reševalci so ga medse sprejeli leta 1969, njegova specialnost je bila: miner snežnih plazov.

[lightbox link=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/IMG_8288.jpg” thumb=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/IMG_8288-620×386.jpg” width=”620″ align=”center” title=”IMG_8288″ frame=”true” icon=”image”]
Več kot 40 let je bil član postaje, zdajšnjega društva  gorskih reševalcev. Navdušen, kot vsi Tržičani nad Zelenico, zato ni čudno, da so mu prijatelji, nad srednjo postajo, zdaj že nekdanje žičnice, postavili Jančmanov kot. Klop in mizo, kjer je danes dogorevala sveča v njegov spomin.
Jančmanov prijatelj, Roman Zaplotnik je pred dnevi poslal sms-e, da vabi na že peti Pohod za Jančmana, od Ljubelja (1082 m) na Triangel, ki je s 1704 metri najvišja točka grebena Ljubeljščice.
Vreme je bilo primerno za vzpon na zasneženi Triangel. Do 12 stebra, kjer je odcep za  tako imenovano  servisno  pot na Zelenico, je kopno. Ponekod bodejo že telohi, kar je nenavadno za začetek januarja, višje je nekaj snega. Da je pozimi servisna pot nevarna, pričajo plazovi, ki so na nekaterih mestih že pred kratkim zdrseli čez cesto med bukovje. Zdaj te nevarnosti ni, zato pot uporabljajo vsi obiskovalci Gorniško učnega centra Zelenica.