Doma Tržič Dogodki Gregorjevo – praznik luči ali poklon vodnim božanstvom?

Gregorjevo – praznik luči ali poklon vodnim božanstvom?

550
0

Tržiški muzej vas skupaj z Osnovno šolo Križe in Turističnim društvom Tržič v ponedeljek, 3. marca 2014 ob 18. uri vabi v Osnovno šolo Križe, učilnica 27.

Predstavljena bo tržiška tradicija spuščanja gregorčkov, in sicer z namenom spoznavanja šege in iskanja možnosti za njeno strokovno vključevanje v sodobnost.

Turistično društvo Tržič je glavni organizator prireditve Vuč u vodo, s katero se Tržičani spominjamo preteklega praznovanja. To v pripravo prireditve ob Tržiškem muzeju vsako leto aktivno vključi eno od tržiških osnovnih šol – v letu 2014 Osnovno šolo Križe, ki je za ta namen pripravila zanimivo raziskovalno nalogo in projekt z naslovom Gregorjada.

Na predavanju bodo predstavljeni različni vidiki Gregorjevega. Dr. Bojan Knific, kustos Tržiškega muzeja predstavil etnološki oris praznovanja Gregorjevega v Tržiču in širše na Slovenskem ter opozoril na možnosti, ki jih ponujajo pretekla pričevanja za oživljenje šege v sodobnosti, Boštjan Meglič, restavrator Tržiškega muzeja bo predstavil predmete Tržiškega muzeja, ki so zanimivi iz vidika praznovanja Gregorjevega. Projektno nalogo Gregorjada bo predstavila Erna Meglič, ravnateljica Osnovne šole Križe, svoja videnja v okviru prizadevanj Turističnega društva Tržič pa bo strnila Judita Belhar.

Na predavanje vljudno vabimo vse, ki bi želeli poznavanje Gregorejvega obnoviti ali o tej šegi izvedeti kaj novega. Še posebej vabljeni vsi, ki se v praznovanje Gregorjevega vključujete v sodobnosti.

Prejšnji članekSprejem za Žana Koširja
Naslednji članekZačele so se pustne norčije