Doma Tržič Dogodki 42. MINFOS in časi v Dolini

42. MINFOS in časi v Dolini

1719
0

Ob Šuštarski, septembrski nedelji, je Tržič znan tudi po razstavah mineralov in fosilov. Tokrat je bila že 42. razstava Minfos. Nekoč so tuji razstavljavci prihajali zaradi posameznikov iz nekdanje YU, ki so pritovorili iz rudnikov na Kosovu veliko redkih mineralov in fosilov, zanimivih za tuje zbiratelje. A je vseeno nekaj tega ostalo tudi za množice, ki so drle v Tržič. Razstave so bile pospremljene z močnim strokovnim nabojem, izobraževanjem in drugimi ponudbami za tovrstne sejme.

[lightbox link=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/12.jpg” thumb=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/12-940×546.jpg” width=”940″ align=”center” title=”12″ frame=”true” icon=”image” caption=””]

Izobraževalni del je ostal. “Hrbtenica” je bila vse bolj urejena Dovžanova soteska, ki je bila prej svetovno znana v tujini kot doma. Nekaj najlepših primerkov fosilov in mineralov je v zbirkah na Dunaju in drugod po svetu. Domači razstavljavci so zdaj v manjšini, ponudba bižuterije in vsega drugega, ki je našlo pot na letošnji 42. Minfos je bila obilna.

Med bisere tokratne razstave lahko uvrstimo zgodbo o meteoritih. Dr. Miha Jeršek, uni.dipl. inž. geologije, ki vodi kustodiat za geologijo in dvakratni prometej znanosti nam je pokazal del jeseniškega meteorita. Najditelj ga je našel na robu Mežaklje. Na razstavi so pokazali del meteorita, ki ga je že leta 1992 nad Jezerskim našel Kranjčan in odlitke meteoritov iz Avč, Jesenic in Javorij. Podatek, ki ga je povedal dr. Jeršek, o tem, da so meteoriti stari, od 4 do 4.6 milijarde let, je tisti, ki da misliti.

Tržičani so omogočili brezplačne prevoze in vodenja obiskovalcev v Dolino. Podprli so domačine pri organizaciji Dolinskih dnevov. V spomin na domačina, alpinista in gorskega reševalca Filipa Benceta, so odprli Bencetovo pot. Njegov brat Franci je odprl vrata domače hiše, kjer sta Dovžanova sprejemala obiskovalce. Njun sin Vili pa se je lotil, ob pomoči Zdravka in Hendrika Dovžana, razstave, “Časi v Dolini”- sprehod skozi zgodovino naših prednikov.

[lightbox link=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/20.jpg” thumb=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/20-940×602.jpg” width=”940″ align=”center” title=”20″ frame=”true” icon=”image” caption=””]

“Postavili smo jo v hiši, Pr Šimnu, kjer je bila vse do 2. svetovne vojne trgovina in gostilna. Gospodar je imel kar štiri poklice; bil je kolar, mizar, tesar in zidar. Fotografije, ki jih je posnel Ignac Dovžan (1905 – 1999), imel je dobro opremo, spremljajo čas do leta 1945. Zapisal je številne dogodke. Izbral sem najbolj značilne iz družabnega življenja. Domačini so (smo) na fotografijah prepoznavali očete, babice in pradedke, Dolince več rodov,” pove Vili Dovžan, ki si je oblekel tudi del Dolinske narodne noše.

Dolinci so z razstavo zavrteli čas nazaj in vsi, ki so videli razstavo so upravičeno navdušeni nad kakovostjo posnetkov Ignaca Dovžana.

NextGEN gallery is not installed/inactive!