DomaTržičDogodkiS pesmijo po Poti treh zvonov

S pesmijo po Poti treh zvonov

1665
0

»Pred leti so v cerkvi sv. Urha v Žiganji vasi zamenjali tri zvonove. Ker se jim je zdelo škoda, da bi stare zavrgli, so se domislili, da bi z njimi označili pot, ki se vije okrog Udin Boršta. Ker pa so bili cerkveni zvonovi preveliki, so jo opremili s tremi manjšimi zvonovi in znamenji, od tod ime POT TREH ZVONOV«.

[lightbox link=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/234.jpg” thumb=”https://www.trzic.net/wp-content/uploads/files/234-940×705.jpg” width=”940″ align=”center” title=”234″ frame=”true” icon=”image” caption=””]

Omenjena pot poteka med Sebenjami, Novaki pod Golnikom in Žiganjo vasjo. Vsi ti kraji pa skupaj z Udin Borštom nosijo posebno zgodovino in zgodbe ljudi. Ker pa vemo, da pesem že od nekdaj spremlja človeka (otroku pomaga zaspati, zaljubljeni fant jo zapoje svojemu dekletu, prisotna je takorekoč pri vseh pomembnih obredih v življenju, od krsta, poroke pa do pogreba; v preteklosti je veliko ljudi združila ob domačih opravilih, in da jim je šlo delo lažje od rok, so si zapeli …) smo pohod popestrili z ljudsko pesmijo. Na mestih, kjer so postavljeni zvonovi in znamenja, so pevke ljudskih pesmi iz FS Karavanke prepevale pesmi kot so: Lepa si, lepa si roža Marija; Slišala sem ptičko pet; Gozdič je že zelen; Majka čeru, Pastirče mlado in milo… Po uspešno prehojeni poti smo se še malo »podružili« ob manjši zakuski v Žiganji vasi.

Ob koncu pa le še zahvala vsem, ki so pripomogli k izpeljavi projekta S PESMIJO PO POTI TREH ZVONOV: gasilcem, GRS, KS Sebenje, članom FS Karavanke in iskrena hvala vsem udeležencem pohoda.

Obljubimo, da se kmalu vidimo!

Pripravila: Maja Tekavec, foto: Niko Zagorc

NextGEN gallery is not installed/inactive!