Doma Tržič Kronika Spominska slovesnost ob dnevu državnosti 2016

Spominska slovesnost ob dnevu državnosti 2016

1490
0

Ali ljubiš to krasno Svojo slovensko domovino? Dala ti je očeta in mater; daje ti vse, kar potrebuješ za življenje; v njej rasteš, v njej se vzgajaš, v njej se veseliš in žalostiš; v njej ti potekajo tvoja najbolj srečna leta; v njej si boš ustanovil novo, lastno družino, v njej se boš postaral, umrl in v njej dobil svoj grob, kjer bo tvoje truplo počivalo do sodnega dne.

S temi besedami je moderatorka Maja Tekavec pričela osrednjo občinsko prireditvo ob dnevu državnosti, ki jo je Občina Tržič priredila v sodelovanju s Policijskim veteranskim društvom Sever Gorenjska, Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Tržič in Občinskim združenjem slovenskih častnikov Tržič.

25. junija leta 1991 je slovenska skupščina sprejela temeljno ustavno listino, ustavni zakon in deklaracijo o neodvisnosti Republike Slovenije, s čimer smo Slovenci prvič v zgodovini dosegli lastno državnost. Pred 25 leti smo torej dokazali, da z odločnostjo, pogumom in vizijo lahko dosežemo tudi tisto, kar se je vsem okrog nas zdelo nemogoče. Samostojno državo Slovenijo. “Pred 25 leti je bil prav tako po zgodnjem poletju dišeč veter, veter pričakovanj, veter uresničitve sanj dveh milijonov ljudi, ki so nekoč davno našli prostor pod obronki Alp, tam, kjer je Bog stresel lepote …” Te besede ponavljamo vsako leto, zdijo se izpete, a vendar so temelj države.

Letošnji slavnostni govornik je bil gospod Milan Gorjanc, član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije. Na proslavi so nastopili člani Pihalnega orkestra Tržič, pevski zbor Gorščaki in učenci Osnovne šole Križe.

Prejšnji članekTržiške poletne prireditve: Koncert BIG FOOT MAMA
Naslednji članekKS Bistrica praznuje: koncert Pop design