Doma Tržič Dogodki Vikend tržiških poti / Tržič Trail Days

Vikend tržiških poti / Tržič Trail Days

3281
0

Zadnji vikend v septembru se je v Tržiču odvijal Vikend tržiških poti / Tržič Trail Days.

Rekreativno gorsko-kolesarsko druženje je v organizaciji Občine Tržič ob pomoči Zavoda Trans Julius, že 2. združilo ljubitelje narave v našem mestu in okoliških planinah.

Več o vikendu Tržiških poti pa nam je povedala Mateja Dolžan, koordinatorka vikend dogodka.

Organizacija dogodka, kot je vikend Tržiških poti je del večjega projekta, zato so se povezali z zavodom Trans Julius.

Vikend druženja v hribih nad Tržičem je poskrbel za nepozabno doživetje. Udeleženci so se vodeno v skupinah podajali na vodene ture po okolici Tržiča in planine pod Košuto. Organizatorji niso pozabili na družine, saj so organizirali tudi vodene ture po Zmajevih poteh, ki so namenjene družinskemu kolesarjenju.

Turno kolesarstvo vse bolj vstopa v svet planin in planinarjenja. Kako vodnik, Peter Markič, vidi odziv klasičnih planincev na turno kolesarstvo. “Z dobro besedo in spoštovanjem planinskih pravil, se daleč pride.”

Med bolj poudarjenimi pa je bila dodatna vodena tura Trans Karavanke: iz Jezerskega v Tržič, v organizaciji Komisije za turno kolesarstvo Planinske Zveze Slovenije po delu daljinske gorsko kolesarske poti Trans Karavanke.

Za zaključek uspešnega prvega dne je poskrbela skupina King Foo.

Tudi v nedeljo so bile na programu vodene ture. Eni od teh smo se pridružili tudi mi. Preko Raven, po Tržiško Fabrki, proti Bistriški planini. Pot je vodila najprej po asfaltni podlagi, makadam se je začel šele, ko smo na začetku Podljubelja zavili v gozd. Po gozdni cesti smo se počasi vzpenjali proti že omenjeni Bistriški planini.

Vrnili pa smo se po poti, ki nas pripelje nad grad Alt Gutenberg, kjer nadaljujemo v smeri starega peskokopa.

Vse ture so bile uspešne in po mnenju udeležencev, zanimive in vredne ponovnega obiska našega kraja.

Poleg tur pa so organizatorji postavili tudi Pump Track, poligon na katerem so se podili naši najmlajši. Svojo tehniko pumpanja pa so preizkušali tudi starejši. Zanimivost pump tracka je ta, da se klasično poženeš (poganjaš) samo ob štartu, nato pa prek tehnike, ki je podobna pumpanju pridobivaš na hitrosti.

Na pump tracku je potekalo tudi tekmovanje, ki je bilo ob kolesarskem Limbo plesu edina dejavnost tekmovalnega značaja.

Vsem udeležencem so aktivno krajšale čas spremljajoče delavnice plesa, plezanja, učenje popravljanja koles in spretnostne vožnje kolesa in v nedeljo zvečer smo bili, kljub utrujenosti, kar presenečeni, kako hitro je vikend minil.

K sreči so za nas dobro poskrbeli gostinci, ki so pripravili brezmesno joto, še boljši mesni bograč in palačinke.

 

Prejšnji članek[Tržič] D-OŽIVI SREDNJI VEK
Naslednji članek[Digitalno | Realno | Normalno] Knjižnica dr. Toneta Pretnarja