Doma Tržič Dogodki Florjanova procesija 2015

Florjanova procesija 2015

1587
0

Sveti Florjan

4. maja leta 304 je bil priveden Florjan, veteran rimske vojske in visok državni uslužbenec v Cetiumu, v Dioklecijanovo pogansko svetišče, obdolžen, ker je bil kristjan in ker je v Lauriacumu obiskoval kristjane ter jih bodril, naj vztrajajo v izgnanstvu. V poganskem svetišču naj bi se odrekel krščanskemu prepričanju, a Florjan o tem ni hotel niti slišati, kaj šele zavreči svojo vero, zato so ga mučili in ga pretepli. Obsojenega na smrt so ga obteženega z mlinskim kamnom okrog vratu vrgli v reko Enns, da je umrl kot mučenec. 4. maj je tako postal god sv. Florjana. Kasneje so našli truplo in vdova z imenom Valerija ga je pokopala nedaleč od Lauriacuma, nad grobom je kasneje nastala slavna opatija St. Florjan.

Sv. Florjan je patron proti požarom in poplavam, je tudi zavetnik gasilcev – od tod »vitezi svetega sv. Florjana«, kot so se imenovali gasilci v Dravski banovini.

Procesija

Znano je, da je 30. marca 1811 v Tržiču izbruhnil grozovit požar, ki je uničil 151 hiš in nekaj 10 delavnic. Požar je žal zahteval tudi 60 smrtnih žrtev. V spomin na požar in priporočilo k sv. Florjanu tako po ulicah Tržiča vsako leto na god patrona in zavetnika Tržiča poteka procesija, ki se jo udeležijo vsa prostovoljna gasilska društva iz naše občine. Gasilcem se pridružijo tudi Tržičani.

Zbor je pred gasilnim domom Tržič, kjer se zberejo in postrojijo gasilske enote, nato pa v procesiji nadaljujejo po Trgu Svobode, skozi “gaso” (Partizansko ulico) proti farni cerkvi.

Vabimo vas, da si skozi slike in video zapis ogledate letošnjo procesijo v čast sv. Florjana.