Doma Tržič Dogodki Domoznanski večer v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja

Domoznanski večer v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja

360
0
Listina

V torek, 10. januarja 2017 ob 19. uri je bil v knjžnici dr. Toneta Pretnarja prvi domoznanski večer. Posvečen je bil 90. obletnici povzdignenja Tržiča iz trga v mesto. To se je zgodilo z listino, ki sta jo podpisala takratni kralj Kraljevine SHS Aleksander in njegov minister za notranje zadeve.

Večer z naslovom Gor in dol po pvac je vodil Nejc Perko. Predstavil je svoja raziskovanja takratnega tiska, predvsem Slovenca in Cerkvenega lista. Prebral je nekaj zapisov o pripravah na ta dogodek in s kakšnimi organizacijskimi problemi se je srečevalo takratno tržiško županstvo.

V nadaljevanju večera je dr. Bojan Knific predstavil oblačilno kulturo v 19. in 20. stoletju. Predstavil je oblačanje takratnega plemstva, meščanov, svobodnjakov in kmečkega življa. Zanimimiva je bila razlaga kljunastega čevlja, ki ga je lahko nosilo zgolj plemstvo. Kmetje so smeli nositi le čevlje brez kljuna. Čevljev kljun je bil dolg tudi do 30 centimetrov in čevelj je bil zato precej velik. Od tod izhaja tudi frazem “živeti na veliki nogi”.

Za konec so za veselo razpoloženje poskrbeli člani KD Kruh in MG Tržič, s priredbo Nušičeve predstave Analfabet. Prirejena zgodba nas popelje v leto 1926 in nam na humoren način prikaže priprave na prihod kralja Aleksandra v Tržič, ki ga, po vseh zapletih, na koncu v mesto ni bilo.