Doma Tržič Dogodki Ne pozabi name

[Projekcija filma] Ne pozabi name

1718
0

V Kulturnem centru Tržič je potekala projekcija filma NE POZABI NAME, avtorja in režiserja Sanjina Švajgerja.
Zgodba filma prikazuje tipičen dan v domu Petra Uzarja, kjer so po temeljitih pripravah prešli iz zaprtega oddelka na odprti oddelek. Film nam predstavi novo, sodobno oskrbo bolnika z demenco, ki se ga ne odmika od sveta, pač pa se ga vanj vključuje. Prav s tem pristopom oskrbe je Dom Petra Uzarja oral ledino v Sloveniji.

Zgodbo, ki govori o tem, da ljudje z demenco ne sodijo na zaprte oddelke, želijo deliti tudi z drugimi, saj je večja od lokalnega okolja in ob dejstvu, da se uradni statistični podatki ne ujemajo z oceno dejanskega števila ljudi s to diagnozo, so zato upodobili v filmu.

Ob koncu filma je dvorana nekaj trenutkov ostala v tišini, neobičajno za konec filma, kjer se ob odjavni špici sliši ropot zapuščanja dvorane. Po dvigu filmskega platna so na odru voditelju Bojanu Veselinoviču pridružile še

  • dr. Ana Marija Kejžar – bivša direktorica Doma Petra Uzarja Tržič
    in soproducentka filma
  • ga. Romana Turk, oče je del pričujočega filma
  • dr. Karmen Arko, direktorica Doma Petra Uzarja Tržič

Rdeča nit pogovora je bila demenca ter o nastopajočih, ki v filmu niso igrali svojih vlog, temveč so pokazali sebe. Kamera je zajela enega tipičnih dni v domu, dotaknili so se tudi problemov s katerimi se srečujejo družine, ko se v njihove sredine prikrade starost in bolezen, kot je demenca. Statistični podatki se razlikujejo od ocen, saj stroka ocenjuje, da ima diagnozo demence le vsak 4. dejanski bolnik. Demenca je kot trojanski konj, ne prepoznamo jo takoj, saj je to progresivna bolezen. Gospa Romana Turk je delila svojo zgodbo kako so demenco doživeli v družini. Njen oče nastopa tudi v filmu. V pogovoru so v ospredje postavili tudi tiste, ki so si film ogledali iz zadnjih vrst, pa vendar so ključni, da prebivalci doma Petra Uzarja v jeseni življenja dneve ne preživljajo za zaklenjemimi vrati privezani na postelje. Zahvalili so se za njihovo prizadevnost, trud, prijaznost in odgovornost s katero prihajajo na delo.

V zadnjih letih je napredoval tudi pristop do bolnikov s to diagnozo, saj je še ne dolgo tega diagnozo moral postaviti psihiater, danes pa to lahko naredi že osebni zdravnik. Obravnava pacientov s to kruto boleznijo je postala bolj človeška in prijazna.

Film bo gostoval še po drugih krajih v Sloveniji, predvajali pa ga bodo še na televiziji Slovenija ter mogoče v septembru ob dnevu demence tudi na naši televiziji.

Prejšnji članek[Razstava – Minfos] Narava in nakit
Naslednji članek[KREATIVNI PODJETNIŠKI VEČER] Uroš Štefelin